Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mauzóleum Štefana Pyrkera v Hornom Jatove

Dátum: 21.03.2024
Autor: Iveta Mesárošová
Počet videní: 185
4 min. čítania
Mauzóleum Štefana Pyrkera v Hornom Jatove

Informácia pre obyvateľov

Medzi pamätihodnosti našej obce bolo zaradené aj mauzóleum, ktoré už viac než 200 rokov stojí na cintoríne v Hornom Jatove. Túto stavbu už poriadne nahlodal zub času a nešetrné sekundárne zásahy. Až donedávna sme o mauzóleu mali len minimum informácií, cintorín bol až do roku 2021, keď sa ho podarilo získať do vlastníctva Obce Trnovec nad Váhom, majetkovo neusporiadaný.

 

Mauzóleum pomaličky chátralo a starali sa oň najmä Hornojatovčania. V septembri minulého roka sme po návšteve cintorína a podrobnejšej prehliadke stavby začali pátrať po jej histórii, rozhodli sme sa zistiť čo najviac. Prostredníctvom facebooku sme zverejnili fotografiu, ale nedostali sme žiadnu spätnú väzbu. Našťastie, na budove je votívna tabuľa, ktorá uvádza, že mauzóleum bolo vybudované pre Štefana Pyrkera de Felső Eőr, ktorý zomrel 4. februára 1814 vo veku 82 rokov. Ďalej je na tabuľke napísané, že bojoval v Sedemročnej vojne a zostala po ňom vdova a šesť detí. Postupne sme sa dozvedali mnoho ďalších informácií, zistili sme, že jedným zo synov Štefana Pyrkera bol významný cirkevný hodnostár, spišský biskup, benátsky patriarcha a jágerský arcibiskup Ján Ladislav Pyrker. Ten dal mauzóleum pre svojho otca aj postaviť.

 

Žiaľ, ako sme už spomenuli, stavba je dnes v zlom stave a prvým krokom, ktorý bolo potrebné podniknúť na jej záchranu, bol architektonicko-historický prieskum, ktorý urobila známa odborníčka Mgr. Sabadošová v spolupráci s Mgr. Havlíkom. Na základe prieskumu nasledovalo zameranie stavby a odborník na sanáciu v týchto dňoch spracúva návrh na obnovu mauzólea. Aby sme získali finančné zdroje, plánujeme usporiadať v septembri konferenciu, na ktorú chceme pozvať odborníkov, zástupcov samosprávy a štátnej správy, ako aj zástupcov cirkvi a oslovíme aj ďalšie inštitúcie. Vítaná bude aj laická verejnosť. Pokiaľ ide o náklady na obnovu mauzólea, veríme, že sa nám podarí získať zdroje nielen z rozpočtu obce, ale plánujeme vyhlásiť aj dobrovoľnú zbierku. Keďže podľa názoru odborníkov ide o významný objav (arcibiskup Pyrker bol okrem iného aj známym dobovým básnikom a spisovateľom, osobným priateľom hudobného skladateľa Franza Schuberta), veríme, že na obnovu tejto pamätihodnosti radi prispejú aj niektorí podnikatelia, prípadne obyvatelia, ktorým to finančná situácia dovolí, aby sme túto pamätihodnosť zachovali pre ďalšie generácie.