Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

5. Stretnutie Hornojatovčanov a Kľučiarčanov

Horný Jatov neveľká osada, súčasť obce Trnovec nad Váhom. Aj keď je rozlohou malá, ale s bohatou históriou. Horný Jatov, ako aj okolité obce boli osídlené už v praveku. V dávnej minulosti patril  Hunt- Poznanovcom v rokoch 1642-1945 Esterháziovcom. Časť majetku koncom 19-teho storočia prešla do vlastníctva Fould-Springerovcom. Od 1.10. 1948 prešiel majetok do vlastníctva štátu. Pre mnohých je Horný Jatov miestom rodiska, alebo dlhodobého pobytu.

Občianske Združenie Hornojatovčan pod vedením Petra Gomboša, zorganizovalo už piate stretnutie rodákov Horného Jatova a Kľučiarne. Prvé sa uskutočnilo pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Stretávajú sa tu rodáci z celej bývalej Československej republiky, ba aj z Nemecka. Inak tomu nebolo ani druhého júla tohto roku. Domov, do Horného Jatova, prišlo niekoľko stoviek rodákov a ich rodinných príslušníkov. Bolo ich tristo. Prišli z Bratislavy, z Banskej Bystrice, z Vranova, Breclavi , Opavy, od Námestova, z Nitry, zo Šale, Mojmíroviec, Trnovca nad Váhom  a iných miest našej vlasti. Na  začiatok osláv ako už tradične býva zvykom sa konala svätá omša v miestnom kostolíku. Po svätej omši sa účastníci stretnutia  presunuli na miestny cintorín, kde si položením venca a zapálením sviečky uctili pamiatku zosnulých rodákov.                                                                                 
V úvode kultúrneho programu po príhovoroch hostí zástupkyňa vydavateľstva Artis Omnis  pani Harmanová  odprezentovala knihu rodáka z Horného Jatova Eduarda Kukana. Pod názvom “Diplomat moja cesta“, ktorú napísal  v roku 2021. Žiaľ, vo februári tohto roku náhle zomrel. Knihu Eduarda Kukana darovala manželka pani Zdenka Kukanová starostovi obce Mgr. Oliverovi Bereczovi,  občianskemu združeniu Hornojatovčan. Eduard Kukan žil aj  v Šali, na tomto podujatí zástupkyňa vydavateľstva  odovzdala   knihu aj primátorovi mesta Šaľa Mgr. Jozefovi Belickému.                                                                                                                        
Na pódium vystúpili nádejné talenty spevu žiačky základnej školy z Trnovca nad Váhom, spevácky súbor Jatovčanka zo susednej obce Jatov, Močenská kapela, ba aj Šaliansky folklórny súbor Šaľan. Po dobrom guľáši o 19tej hodine začala hodová zábava. Do tanca hrala skupina TOP zo Šale. Nechýbala ani bohatá tombola, kde tradične býva ako prvá cena televízor. Počas programu  účastníci i medzi sebou diskutovali, veď mnohí sa nevideli aj dvadsať a viac  rokov. Paradoxom bolo stretnutie troch súrodencov. Tibor žijúci s rodinou vo Vranove nad Topľou, druhý brat Štefan zasa v Breclavi, ktorí sa už niekoľko rokov aj kvôli Covidu 19  nevideli. Aké bolo prekvapenie, keď sa v Hornom Jatove objavila ich sestra Vlasta žijúca v Nemeckom meste Wolsburg, aj s manželom Marianom, tiež Hornojatovčanom. Manžel prezradil, že keď dostali pozvánku, manželka ako keby vyzdravela. Jediná jej túžba bola, prísť domov do Horného Jatova, stretnúť sa so súrodencami, spolužiakmi a ostatnými rodákmi.

Aj o tom sú stretnutia a Hornojatovčania  vedia byť súdržní. Dobrú atmosféru vytvorila aj moderátorka Ing. Alžbeta Sedliačiková.
Srdečná vďaka patrí Obecnému úradu Trnovec nad Váhom, starostovi Mgr. Oliverovi Bereczovi, ako aj poslancom obecného zastupiteľstva, sponzorom podujatia, a hlavne organizátorom menovite popri už spomenutom RSDr. Petrovi Gombošovi,  Ing. Daniel Kňažko,  Ing. Ján Hrabovský, Veronika Cvorovič/Blažeková/, Mgr. Nikoleta Vargová, Mgr. Zuzana Prváková a Ladislav Doboš.        

Účastníci stretnutia  si do svojich terajších domovov odniesli popri dobrých spomienkach publikáciu a každý účastník obdržal  tričko s logom Horného Jatova, ktoré venoval tiež rodák Ing. František Mrázik.

Mgr. Nikoleta Vargová

IMG-20220703-WA0115_(1)

Z mužov najstarší 94 ročný Hornojatovčan Ján Boženík s dcérou Aničkou

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Tombola Veľkosť: 205 kB Formát: pdf Dátum: 25.7.2022