Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výkop pre optický kábel

Vyriešený
Prijatý: 11.03.2021
Zodpovedaný: 12.03.2021
Autor: Juraj
Zodpovedal: Administrátor

Podnet:

V týchto dňoch vídame na uliciach geodetov, ktorí mapujú trasu pre výkopy na uloženie plastových rúr, do ktorých sa zafúkne optický kábel pre TV a internet. Konečne sme sa dočkali.
Je trendom zbavovať sa pouličných stĺpov s rôznou kabelážou a siete na nich vedené skrývať do zeme. Elektrinu, rozhlas, metalické vedenia telefónov, ktoré už asi ani nikto nepoužíva, poruchovú káblovú TV. Nové normy ani neumožňujú pripojenie domu na elektrické vedenie vzduchom.
Možno by stálo za úvahu, okrem optiky, pre iba jednu+náhradnú líniu položiť aj kábel pre prípojky elektrického vedenia, rozhlasu, káblovej TV a uličného osvetlenia a následne zrušiť vzdušné vedenie, ktoré sa na našej ulici (Vážska), ťahá po oboch stranách. Pri jednom výkope položiť aspoň chráničky, do ktorých sa potom zasunú káble. Aj tak nás to časom neminie ...


Odpoveď:

Dobrý deň, po dlhom čase sa obci podarilo so spoločnosťou Slovak Telekom dohodnúť vybudovanie optickej siete, všetci veríme, že nedôjde k pozastaveniu prác a konečne sa tento rok dočkáme optickéhointernetu od tejto spoločnosti. Pokiaľ ide o uloženie vedenia do zeme, lektrické vedenie, napr. pri verejnom osvetlení je majetkom Západoslovenskej distribučnej, a.s. a obec nemá kompetencie a zákonné možnosti uložiť toto vedenie do zeme, resp. pripraviť naň chráničku, lebo nejde o majetok obce. 

Pokiaľ ide o miestny rozhlas, máme v pláne tento rok ho napojiť na optickú sieť vedenú vzduchom v zmysle zákona. Toto vedenie bude poskytovať aj optický ineternet. Pokiaľ ide o káblovú televíziu a vedenia, ktoré užíva, jedná sa o rozporuplné vlastníctvo, lebo v minulosti boli zo strany predstaviteľov obce podpísané zjavne nevýhodné zmluvy, ktoré sú dnes predmetom právnych analýz.  Obec si uvedomuje, že dnes je trend viesť siete v zemi, ale väčšina káblového vedenia nie je majetkom obce, preto nemôžeme nimi disponovať a realizovať ich premiestnenie. Zároveň je potrebné si uvedomiť, že sú to aj nemalé finančné náklady, keďže kabeláže v obci je veľmi veľa. Spoločnosť Slovak Telekom uloží optický kábel do zeme, len pri existujúcich telegrafných stĺpoch kábel vytiahne na stĺpy a odtiaľ bude napájať jednotlivé domácnosti, či už vzduchom alebo v zemi, podľa želania občanov. V minulosti bolo vedenie vzduchom zakázané, vďaka novele zákona z roku 2018 je dnes povolené.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.